De geluksdriehoek


Tips & tricks om je gelukkig te voelen

en veerkrachtig in het leven te staan


Quotes of happiness


Babbel met Belinda Blommaert van Grow Deep

Om technieken te ontdekken die jongeren kunnen toepassen om beter met druk en stress om te gaan en zodoende dus beter in hun vel te zitten, konden de leerlingen rekenen op Belinda Blommaert. Naast leerkracht op onze school is zij ook docent yoga en meditatie en helpt zij met Grow Deep mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Stof voor een interessante babbel dus.

Enkele sfeerbeelden en kernwoorden ...

 

personal development

comfort zone

leer zone

paniek zone

 

 

neurologische plasticiteit

brein, neuronen, synapsen en neuronenconnecties

hersenen kan je blijven trainen en  "herprogrammeren"

 

 

 

 

metacognitie

 

word je bewust van je ademhaling & van het feit dat je bewust bent

 

laagjesmodel

 

menselijke lagen ~ wetenschappelijk

fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal

 

bovennatuurlijke lagen ~ spiritueel

ziel, creatieve kracht, allesoverstijgende intelligentie

 

Wim Hof

ademhalingstechnieken

koudetherapie

doorzettingsvermogen

 


Chillax!

Stress? Probeer deze chillax technieken uit!


MANDALA


Wat is een mandala?

 

Een mandala is een bekende cirkelvormige figuur met symmetrische elementen uit het dagelijks leven. Het is een visuele voorstelling van je onbewuste zelf, de kosmos, de religie, de eenheid, de natuurlijke orde en de eeuwigheid. Het woord "mandala" komt uit het Sanskriet. De letterlijke betekenis van mandala is "magische cirkel".

Een bekend voorbeeld van een mandala is "The Flower of Life" of de levensbloem. Het is de basis voor het leven, voor alle universele elementen van het bestaan.

Waar komt de mandala vandaan?

 

Mandala’s hebben een hindoeïstische oorsprong, maar worden ook vaak gebruikt in boeddhistische en Tibetaanse kunst. Oorspronkelijk werd de mandala gebruikt als meditatietechniek door monniken.

Wat is het effect van een mandala?

 

Na het tekenen of inkleuren van een mandala vind je meestal innerlijke rust. Daarom gebruiken sommigen het als een soort therapie. Terwijl ze tekenen of inkleuren, ontspannen ze zich en vergeten ze zo hun problemen.

Het neemt best wel wat tijd in beslag, maar dat heb je niet door wanneer je bezig bent. Dat komt doordat je dan geconcentreerd bent op je tekening en je dus alleen daarop focust. Het kan je ook tot inzichten brengen over jezelf of een bepaalde situatie. Het is dus een ideale bezigheid voor  mensen die de realiteit even willen ontvluchten en alle zorgen willen vergeten.

Hoe is een mandala opgebouwd?

 

Mandala’s zijn opgebouwd via een vast systeem. Dat systeem wordt opgesplitst in drie delen die elk even belangrijk zijn.

Het eerste deel van dit systeem is de buitenrand.  Die wordt ook de basis genoemd. Deze rand staat symbool voor de oneindigheid (∞) van het groeien, bloeien 🙲 afsterven. Men noemt deze buitenrand ook de “Circle Of Life”.

Het tweede deel is de binnenkant. Die staat dan voor een veilige ruimte waarin je rust 🙲 vrede in jezelf kunt vinden.

En ten laatste heb je het derde deel, de stip in het midden van de mandala. Deze stip staat voor de kosmos, voor de oerkracht, voor de plek waar alles begonnen is en waar alles verbonden is.

Hoe maak je een mandala?

 

Mandala’s tekenen is een soort van meditatie. Je vindt er verschillende dagelijkse elementen in terug, zoals de aarde, de zon en de maan. Er zijn ook steeds terugkerende patronen. Deze kan je accentueren bij het inkleuren. Er schuilt ook een getallen- en kleurensymboliek achter. Elke kleur heeft zo een bepaalde betekenis.

 

  • Rood: warmte, energie, levenskracht en strijdlust
  • Oranje: optimisme, gevoel, vrolijkheid en creativiteit
  • Geel: wijsheid, intelligentie, nieuwsgierigheid, eigenwaarde en logica
  • Groen: natuur, hoop, liefde en harmonie
  • Blauw: communicatie, waarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid
  • Paars: spiritualiteit, intuïtie, wijsheid, ervaring, individualiteit en inzicht
  • Roze: liefde geven, genezing en verzachting
  • Wit: eenheid, verlichting, zuiverheid, reinheid, onschuld en harmonie
  • Zwart: vernieuwing, het mysterieuze en de afsluiting
  • Goud: de zon, een zacht hart, bewust leven en liefde voor de natuur
  • Zilver: de maan, het onbewuste, de droom- en gevoelswereld
  • Bruin: concentratie, aarde en het met beide benen op de grond staan

by Bianca, Aya & Jeremias

Uitgetest ... en goedgekeurd?

"Ik heb vorige week een mandala ingekleurd. Het gaf me een dubbel gevoel. Aan de ene kant vond ik het wel leuk om te doen. Ik was echt gefocust op mijn tekening. Aan de andere kant vond ik het ook een beetje stresserend.  Het gaf me stress als ik per ongeluk buiten de lijntjes kleurde. Tijdens het inkleuren begon ik ook echt veel te denken aan andere dingen. Het werkte dus in die zin niet echt voor mij, want ik voelde me daardoor niet rustig of ontspannen."

(Aya)

"Onlangs heb ik een mandala ingekleurd. Volgens bepaalde bronnen zou dit een rustgevend effect hebben, maar dat voelde ik helemaal niet. Ik vraag me af of muziek opzetten tijdens het inkleuren zou helpen om dat rustgevende effect wel te voelen."

(Jeremias)

Wil je meer info over mandala's? Klik dan hieronder!


MINDFULNESS & MEDITATIE


Bewust zijn

 

Mindful meditatie is de bekendste vorm van meditatie. Doel: zich bewust worden van de wereld om je heen. Deze levensstijl richt zich niet alleen op het geestelijke en het verwerken van je gedachten en emoties, maar ook op de fysieke aspecten. Het is dus essentieel dat je ook naar je lichaam luistert. Als je niet weet wat dat betekent, of hoe je dat moet doen, begin dan met letten op je voeding en slaapritme.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je je zintuigen niet overprikkelt. Voel je je vermoeid, of denk je dat je in een burn-out aan het sukkelen bent? Overweeg dan bv. om een kleine pauze te nemen van sociale media en je schermtijd te verminderen.

We zijn allemaal gewoon om dagelijks aan multitasking te doen, maar tijdens de meditatie moet je ervoor zorgen dat je dat absoluut niet doet. Stop de “train of thoughts” en focus enkel op het hier en nu. Dat is een geestelijke oefening om even te ontsnappen aan de hectiek van het leven en je te concentreren op de belangrijke dingen die in het moment zelf gebeuren. Het grootste doel daarvan is eigenlijk om tot rust te komen en te leren genieten van de kleine dingen in het leven.

Mindful leven is dus meer dan mediteren, het is een levensstijl, die je stap voor stap kan leren toepassen.

10 tips om mindful te leven

 

  1. Adem bewust en goed in en uit. Focus op je emoties, benoem ze en geef ze een plaats.
  2. Ga een gesprek aan. Vraag vaak hoe het gaat. Luister en laat de andere weten dat je er bent, zonder te oordelen en zonder advies te geven.
  3. Wees sociaal en open minded. Leer andere gewoontes kennen. Wees nieuwsgierig. Bekijk het eens vanuit een ander oogpunt. Verwelkom nieuwe mensen in je leven. Zoek bewust dingen op die op het eerste zicht buiten je interesses en comfortzone liggen en stel je ervoor open.
  4. Concentreer je op je einddoel. Laat jaloezie, verdriet, boosheid, … de weg naar je eindbestemming – geluk – niet versperren. Verdrink niet in je gedachten en ga er gewoon voor.
  5. Beweeg vaak en laat op die momenten alles los.
  6. Geef negatieve gedachten geen plaats.
  7. Plan, dat geeft rust. Meer rust vermijdt uitputting en verhoogt de motivatie.
  8. Eet gezond en pas de principes van de voedingsdriehoek toe.
  9. Om op jezelf te focussen moet je afstand nemen van alle sociale media. Deze kunnen de aandacht en concentratie negatief beïnvloeden. Dit geldt ook voor een gebrek aan slaap. Je moet 8 tot 10 uur slapen.
  10. Leef in het nu, niet in het verleden of in de toekomst. Je leeft maar één keer en daar moet je nu van genieten. Laat je niet uit je lood slaan door iets uit het verleden of zorgen over de toekomst. Leer uit je fouten uit het verleden en ga nu voor de dromen die je morgen gerealiseerd wil zien.

Meditatie

 

Door mindful te mediteren en leven leer je omgaan met je gedachten. Dit kunnen positieve gedachten zijn maar ook negatieve gedachten. Als je genoeg tijd neemt om even te mediteren op een manier die jij leuk vindt, zal het makkelijker lukken om je gedachten en emoties te verwerken. Je leert accepteren. Je moet je neerleggen bij de realiteit. Dit is vaak de moeilijkste stap omdat de realiteit vaak niet is wat je wil horen of zien. Wanneer je vecht tegen de realiteit kan dit heel vermoeiend zijn. Aanvaard wat er ook op je pad komt en accepteer dat het is wat het is. Dat zorgt voor mentale rust. Pas na acceptatie, kan je openstaan voor verandering. Geef jezelf genoeg tijd om je aan te passen aan nieuwe situaties.

Meditatie komt in verschillende vormen. Iedereen kent het traditionele beeld van iemand in kleermakerszit die zit te mediteren. Er bestaan nog veel andere manieren om te mediteren, die je kan toepassen tijdens dagdagelijkse activiteiten zoals sporten, muziek beluisteren, wandelen, koken of bidden. Je kan ook mediteren door je bewust te worden van je ademhaling. Dit heet "bodyscan meditatie". Of je kan in een pose naar keuze gaan zitten en die 4-10 minuten aanhouden. Dit heet "yin meditatie", het helpt goed tegen de vermoeidheid en kan bv. heel nuttig zijn voor mensen die een burn-out hebben. Bij loop of wandel meditatie probeer je je vooral bewust te worden van je omgeving. Je gaat letten op alle geluiden die je hoort en alle dingen die je ziet of voelt, zoals bv. het feit dat je voeten contact maken met de Aarde.

Het hoofdprincipe van meditatie is steeds tijd maken om iets te doen dat voor jou ontspannend is. Je neemt de tijd om te weten wat er in je gedachten omgaat. Je probeert je stress te kanaliseren  en gevoelens een plaats te geven. Je verlost jezelf van de externe prikkels en focust op jezelf, hier en nu.

by Greta, Tabitha & Mobina

Uitgetest ... en goedgekeurd?

"De meditatie die ik heb uitgeprobeerd was goed. Ik kon alles loslaten en mijn geest leegmaken. Ik heb geluid van regen opgezet op de achtergrond en me geconcentreerd op de lucht en de wolken. Voor ik het goed en wel besefte, was de tijd om. Voor mij werkt dit dus wel."

(Mobina)

"Ik vond de mindful meditatie goed om even weg te zinken in mijn gedachten. Het was een moment van rust tussen alle gedoe van de hectische wereld in. Het was in het begin wel moeilijk om stil te zitten en te focussen. Ik denk dat het voor mij beter zou werken als ik er meer tijd zou voor uittrekken."

(Tabitha)

Wil je meer info over mindfulness & meditatie? Klik dan hieronder!