De voedingsdriehoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Mobina & Aya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Greta & Bianca

 

 

 

 

 

by Tabitha & Jeremias


Tips & tricks om gezond en evenwichtig te eten


Op bezoek bij Tallore @ RSL

Om wat inspiratie op te doen gingen de leerlingen op bezoek bij Tallore, een (afhaal)restaurant in Roeselare dat gezonde, seizoensgebonden gerechten maakt.

Enkele sfeerbeelden ... .

A la Piet Huysentruyt hebben de leerlingen na hun bezoek de vraag gesteld: "Wat hebben we bij ons bezoek aan Tallore geleerd?", om die tips mee te nemen bij het uitwerken van hun eigen gezonde recepten.

1

Gebruik verrassende gezonde ingrediënten (bv. rode biet in tomatensoep voor de kleur).

2

Werk met veel (verse) kruiden voor de smaak.

3

Gebruik minstens 10 verschillende ingrediënten per gerecht (smaak, textuur, visueel aspect).

4

Vermijd E-nummers (bewaarmiddelen) en werk zo veel mogelijk met verse producten.

5

Werk met seizoensgebonden producten (bv. einde seizoen verse tomaten).

6

Denk goed na over hoeveelheden en porties en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk eten moet weggooien.

7

Gebruik zusto als suikervervanger.

8

Vermijd overbodig verpakkingsmateriaal en zorg ervoor dat eventuele verpakkingen duurzaam en recycleerbaar zijn.

9

Als je gaat koken, is een goede voorbereiding en hygiëne belangrijk. Was je handen voor je begint en werk proper.


Gezonde gerechtjes

Boordevol ideeën gingen de leerlingen daarna zelf aan het werk. Hieronder stellen ze jullie een aantal gezonde gerechtjes voor. Smakelijk!


Ontbijt

Lunch


Early Morning Energy Boost

by Jeremias

Poké Bowl @ Noon

by Greta & Bianca

  • ongezouten cashewnoten
  • quinoa
  • spelt
  • pompoenpitten
  • havermoutvlokken
  • 4 el honing,
  • 3 el maïsolie
  • 1 el kaneel
  • suikervrije yoghurt
  • fruit naar keuze
  1. Breek de cashew noten in kleine stukjes in een vijzel.
  2. Doe de cashew noten, de quinoa, de spelt, de pompoenpitten en de havermoutvlokken in een kom.
  3. Voeg honing toe en meng.
  4. Spreid je mix uit op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  5. Bak in de oven, op een temperatuur van 145°, gedurende 15 minuten.
  6. Haal de granola uit de oven en laat afkoelen.
  7. Schep alvast yoghurt in een kommetje.
  8. Voeg eventueel wat fruit toe.
  9. Werk af met granola.
  10. Voilà, een gezonde start van de dag!
  • 1/2 peer (geraspt)
  • sojasaus
  • rijstazijn
  • honing
  • knoflook chili pasta
  • sesamolie
  • kip
  • olijfolie
  • gekookte bruine rijst
  • avocado
  • komkommer
  • nori
  • maïs
  • bloemkool
  • broccoli
  • citroensap
  • geroosterde sesamzaadjes
  1. Doe de peer, de sojasaus, de azijn, de honing, de chilipasta en de sesamolie in een grote kom en meng alles goed door elkaar.
  2. Voeg de kip toe en meng.. Laat 15 minuten staan om te marineren.
  3. Verhit een beetje olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  4. Bak de kip goudbruin. Roer regelmatig om, tot de stukjes gaar en gekarameliseerd zijn.
  5. Laat de kip afkoelen.
  6. Verdeel ondertussen de rijst over vier kommen.
  7. Schik de avocado, de komkommers, de nori, de maïs, de bloemkool en de broccoli over de rijst.
  8. Werk af met stukjes kip.
  9. Bestrooi met sesamzaadjes.
  10. Serveer eventueel met extra sojasaus om te dippen.

Diner

Snack


Veggie Night

by Aya & Mobina

Yummy & Healthy Bar

by Tabitha

  • 5 aardappelen
  • 3 wortels
  • 1/3 bloemkool
  • 1/3 broccoli
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • zout
  • peper
  • kippenkruiden
  • paprikakruiden
  • lookkruiden
  • chilivlokken
  • peterselie
  • citroensap
  • olijfolie
  1. Was de aardappelen, snij ze in kleine stukken en kook beetgaar in 10 minuten.
  2. Was de groenten en dep ze droog met een doekje.
  3. Snij de wortelen, de paprika en de courgette in kleine stukken.
  4. Verdeel de broccoli en de bloemkool in roosjes.
  5. Doe de groenten in een ovenschotel en voeg kruiden toe naar smaak.
  6. Besprenkel met olijfolie en een beetje citroensap en meng goed.
  7. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
  8. Tast toe! Smakelijk!

Voor 10 porties:

  • 75 g havervlokken
  • 300 g dadels - met pit gewogen
  • 45 g walnoten
  • 45 g pompoenzaden
  • 45 g pure chocolade - 85%
  • snuifje zout
  • kaneel
  1. Maal de walnoten en de pompoenzaden in grove stukken met een keukenmachine.
  2. Doe hetzelfde met de chocolade.
  3. Meng de gehakte noten en chocolade met de havervlokken in een kom.
  4. Ontpit de dadels en mix ze in de keukenmachine.
  5. Kneed de ingrediënten uit de kom met je handen door de dadelmix totdat je een plakkerige massa hebt.
  6. Voeg de kaneel en het snuifje zout toe.
  7. Bedek een cakeblik met een vel bakpapier, leg de massa erin en spreid uit totdat de mix de hele bodem bedekt.
  8. Druk goed aan en haal de grote reep vervolgens uit het bakblik door voorzichtig aan het bakpapier te trekken.
  9. Snij in smallere repen.
  10. Leg de repen in een afgesloten trommel en laat ze uitharden.
  11. Geniet van je zelfgemaakte mueslirepen!